Gémkapocs VI. Sakk
2012. május 19. írta: Mafot

Gémkapocs VI. Sakk

 

(Gémkapocsnak azt a drótból hajlított, kettős hurkot formázó tárgyat nevezzük, amelyet papírlapok -  itt pedig képek és gondolatok - összefogására alkalmazunk.)

 

A kép: Karpov–Kaszparov sakkjátszma. Fotó: Borisz Dolmatovszkij, 1984.

Karpov Kaszparov k.jpg

A gondolat 1966-ból való, Marcel Duchamp fogalmazta meg egy beszélgetésben:

"Egy sakkparti vizuális és plasztikus egyszerre, és bár nem geometrikus a szó statikai értelmében, mechanikus, mert mozog; tervrajz, mechanikai valóság. A figurák önmagukban véve nem szépek, s maga a játék formája sem, ami benne csinos ha a „csinos” szó használható egyáltalán ez a mozgás. Tehát egy mechanizmus, abban az értelemben, mint például egy Calder. A sakkjátékban bizonyára rendkívül szép dolgok vannak a mozgás terén, de vizuális téren egyáltalán nincsenek. A mozgás vagy a gesztus elképzelése teremti meg a szépséget ebben az esetben. Ez teljes egészében a szürkeállományban zajlik le."

 

A Moszkvai Multimédia Művészeti Múzeum most nyílt A 20. század sakkfigurái című kiállításáról részletek itt. 

 - f -

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr684526013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása