Űrfényképek II. Közvetítők
2012. július 20. írta: Mafot

Űrfényképek II. Közvetítők

 

A képes folyóiratok rendkívül fontos szerepet játszottak a közvélemény formálásában az 1930-as évektől egészen a hetvenes évekig, mindaddig, míg a televíziózás (s aztán majd az online média) – gyorsasága és dinamizmusa révén – át nem vette tőlük ezt a szerepet.

Ahogy a sajtófotót valójában nem választhatjuk el a sajtótörténettől (vagyis megtehetjük persze, csak számolnunk kell azzal, hogy valamiről megfeledkezünk), úgy a 20. század vizuális emlékeit sem érdemes leválasztani közvetítőiről.

Az 1969. augusztus 11-i Life-különszámnak készített, publikálatlan riportfotók és a végül megjelent magazin szerkesztett oldalai legalább annyira érdekesek, mint az Apollo-11 útját közvetítők hanganyaga, és az eseményhez fűzött egykorú kommentárok.

Előbbiből mutatunk itt két fotót – a többiért meg klikk a pizzás képre –.

 moon-3.pngA különszám egy oldalpárja

 

03apollo.jpgNeil Armstrong pizzát csinál. Houston, 1969. Fotó: Ralph Morse (részletek a kép mögött)

 

Utóbbihoz pedig itt egy archív hazai tévéfelvétel részlete, melyben az ifjú műsorvezető úgy összegzi az űrkutatás – szputnyikokkal teljes –12 évét betetéző landolást:

„És most az űrhajózás történetében lezárult a part menti csónakázások korszaka”


 

 

(Csak ínyenceknek! Itt elérhető az Adáshiba című Szakonyi-darab előadása, ahol a cselekmény a holdraszállás közvetítése alatt játszódik Budapesten.)

 

- f -

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr884668282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása