Ha nem elég egy kattintás
2012. augusztus 19. írta: Mafot

Ha nem elég egy kattintás

A fotográfia hőskorában komoly szakértelmet, nem kevés kitartást és fizikai rátermettséget kívántak a felvétel előkészületei.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Mi lapult a kezdő és kísérletező kedvű fényképészek tarsolyában?

- alapvető vegyészeti ismeretek

-  tudás és türelem a megfelelő anyagok kikeveréséhez és az exponáláshoz

- erő a felszerelés (sátor, lavór, üveg, kamera) és a lemezek cipeléséhez

A köztudatba épp ma 173 éve berobbanó daguerrotípia és a vele szinte egyidős talbotípia elterjedésével és mind szélesebb körű használatával párhuzamosan számos más eljárással is próbálkoztak a 19. század közepének fotográfusai.

Itt van például az ún. kollódiumos nedves eljárás, melynek részleteit Frederick Scott Archer tette közzé 1851-ben, s amely aztán az 1880-as évekig uralkodó technika volt.

Lényege, hogy a fotográfus a felvétel előtt néhány perccel egy speciális oldattal fényérzékenyített üveglemezre exponált. Az előhívott és fixált üvegnegatívról később papírpozitívot is készíthetett.

Ezen a videón bepillanthatunk kicsit a színfalak mögé. Külön csavar a történetben, hogy a rendhagyó kamera itt egy…sufni. A nedves lemez előkészítése 1:50 körül kezdődik.

Idehaza a kollódiumos nedves lemezes eljárást többek közt Veress Ferenc, Klösz György,  Divald Károly  használta felvételeihez.

A fotográfia eszközeinek elképesztő méretű fejlődése ellenére ez a technika sem merült mára feledésbe – mint az előbbi videón láthattuk –, ha ma mást is nyújt/jelent a segítségével létrehozott látvány, mint egykor.

Tegyük azonban hozzá: a "pozitívanyagként használt albuminpapíron jelentkező rendkívüli tónusskála révén többek szerint képminősége alapján ez volt a fototechnika-történet csúcskorszaka.”

 A kollodiumos nedves eljárás részleteihez ide, még több archaikus technikáért és receptúráért pedig ide klikk.

digitipia.jpg

Fotó helye itt.

- f -

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr374720486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása