Elfeledett szomszédaink
2012. szeptember 14. írta: Mafot

Elfeledett szomszédaink

Családi olvasattal kezdve: férjem Pápára járt gimnáziumba, már többször emlegette, hogy anno beszöktek a lezárt zsinagógába és milyen monumentális, ugyanakkor elhanyagolt épület. Tőle tudom, hogy nyáron nyílt itt egy kiállítás, az egyszer volt pápai zsidóságról. Ha már úgyis megyünk Pápára esküvőre, nézzük meg. Munkaköri „kötelességemként” sem hagyhattam ki egy alapvetően fotókra építő kiállítást. Sajnos hiába rohantunk ez esküvő előtt, már zárva volt a zsinagóga. Egy hét múlva újra útra keltünk és a zárt ajtó nyitva állt, feltárult a pápai zsinagóga félig élettel teli épülete, egy olyan élettel, melyet fotókon és akkurátus módon összeállított család- és sorstörténeteken keresztül ismerhetünk meg. Egy olyan közösség életével, mely szervesen illeszkedett Pápa társadalmi szövetébe, ám 1944-ben kiszakították onnan és a város mintha nem is sérült volna ettől, csupán kitépett darabja szenvedte volna meg a változást. A zárt ajtó, a lezárult seb most újra kinyílt, a szervezők a családi és kollektív emlékezet darabkáit előhívva megtöltötték a zsinagógát és a pápai zsidóság elfeledett, távolra szakadt tagjai vagy éppen a szomszéd házban lakók felmenői újra itt vannak és mesélnek.

001FaludiVbejarat.jpg

 

A zsinagóga bejárata. Fotó: Faludi Viktória


002FaludiVtablo.jpg

Történetek a falakon. Fotó: Faludi Viktória

003FaludiVmolino.jpg

Szellemképek. Fotó: Faludi Viktória


Személyes olvasattal zárva: mesélnek az itthon maradtak is, ahogy a Pápától 10 kilométerre lakó nagyink is, aki még emlékszik a gettó falára gyerekkorából. De ez már egy másik történet, egy történet, a „kívülállók” története, akik most ebből a kiállításból is kimaradtak (a szervezők és látogatók bánatára).

Ezt a kiállítást érdemes személyesen megnézni - annak ellenére, hogy a történetek, dokumentumok folyamatosan kerülnek fel a kiállítás facebook-oldalára, a halál, pusztulás árnyékában a hely, a megbarnult fotók és a köztünk álló, szellemképek az életigenlésről beszélnek.

Bata Tímea

 Részletes ismertetésért klikk a képre.

004plakat.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr844773758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása