341 / Object: Photo
2014. december 09. írta: Mafot

341 / Object: Photo

2014. november 6-án a MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencián tartott előadást Kelly Cannon, a MoMA jelenleg Fulbright-ösztöndíjjal Magyarországon tartózkodó munkatársa. A szerző jóvoltából most közzé tesszük előadása rövid, magyar nyelvű összefoglalóját.

 

kelly_cannon-6853eb5ae4.JPG

 Kelly Cannon /A kép forrása: OMMIK.hu

A Thomas Walther gyűjtemény a New York-i Museum of Modern Art-ban tekinthető meg. Az 1910-es, 20-as, 30-as és 440-es évek modernista fotográfiáját mutatja be 341 képpel. A projektben, amelyet az Andrew W. Mellon Alapítvány finanszírozott, a múzeum fotográfiai és a dokumentációs részlege négy éven át működött együtt. Harminc nemzetközi szakértőt kértek fel, hogy kutassák a gyűjteményt és bizonyos részeiről elemzéseket írjanak. Most decemberben zárult a projekt, ezt ünnepli a tanulmányokat tartalmazó könyv megjelenése, és egy online kutatási platform megnyitása.

Az OBJECT: PHOTO-nak – a Walther Project webes felületének – az a szerkesztési alapelve, hogy mind a háromszáznegyvenegy fénykép egyedi kiállítási tárgy. A fotókat, digitális és nyomtatott kiadványokban egyaránt gyakran méretre vágott, négyzet alakú formában mutatják be. A Walther Project nem izolálja a képeket, hanem azt vizsgálja, hogyan építik tovább és változtatják meg a fotográfia történeti koncepcióját.

Az anyagok és az eljárások tanulmányozása során összevethetjük egy-egy művész fotografálási gyakorlatának különböző aspektusait, és ez segíti a kutatókat annak eldöntésében, hogy például az adott mű sokszorosítási céllal vagy kiállításra készült-e. Így kibontakozhat a kép utóélete is. Az OBJECT: PHOTO-ban olyan történeti adatok vannak, mint például a kép származási helye, kiállítási és publikációs listája, a város neve, ahol a negatívok készültek, és életrajzok a csaknem százötven művészről, akik a gyűjteményben szerepelnek. Ezeket az információkat egy virtuális térbe helyezték, ahol a felhasználók a vizuális adatokat térképhálóba rendezhetik, kereshetnek benne, szűkíthetik a keresést és idővonalon is megjeleníthetik az információkat.

screen_shot_2014-11-17_at_12_53_20_pm.png

A Walther Project a digitális bölcsészettudomány egyre növekvő területét bővíti. Metaadatokat és digitális segédeszközöket használva összefüggéseket tár fel, amelyeket egyébként bonyolult vagy lehetetlen volna hagyományos kutatási technikákkal megtalálni. Az Egyesült Államokban eddig a Yale Egyetem Photogrammar weboldala és a Stanford Egyetem Mapping the Republic of Letters  projektje használt sikeresen adatvizualizálást.

2014. december 9-én a Museum of Modern Art három platformon is bemutatja majd a Thomas Walther gyűjteményt: az OBJECT:PHOTO weboldal beindításával, a képeket és tanulmányokat tartalmazó nyomtatott katalógus megjelentetésével és kiállítás megnyitásával. A három szál összefut és kiegészíti egymást, a gyűjtemény képeinek több, különböző értelmezési lehetőségét is nyújtja.

screen_shot_2014-11-17_at_12_52_04_pm.png

Reméljük, Ön is csatlakozik hozzánk december 9-én, a világ bármelyik pontjáról a moma.org/objectphoto-ra kattintva, hogy elkezdjük feltárni a kísérletező, dinamikus modern fotográfia titkait a Thomas Walther gyűjteménnyel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr636967747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása