Fényképvédelem
2015. február 10. írta: Mafot

Fényképvédelem

Néhány jó tanács arra vonatkozóan, hogy miképpen csökkenthetjük fényképeink károsodásának mértékét

 

15 jó tanács azoknak, akiknek saját fotógyűjteményük van és vigyázni szeretnének rá.

 

portrait.jpg

1. Csak fehér, 100 százalék pamutból készült kesztyűt viselve nyúljunk a képekhez, mert az ujjlenyomatból származó zsírok, olajok savas kémhatásúak.


2. Használjunk olyan tárolóanyagokat és csomagolótechnikákat, amelyek megfelelően alátámasztják a képeket! Ennek jelentősége abban áll, hogy a legtöbb fotográfia elsődleges hordozója önmagában nem elég erős ahhoz, hogy megtartsa súlyát, károsodást nem okozva a képben.


3. Mindig két kézzel fogjuk meg a képeket, lehetőleg alájuk nyúlva! A hagyományos egykezes fogás csak a gyűrődéseket és a rétegek hajlását, repedését, törését okozza. Legjobb egy kartonlappal alátámasztva és azt tartva mozgatni a képeket.


4. Törekedjünk megfelelő anyagú és méretű védőcsomagolás kialakítására! Fotográfiáink csak ligninmentes, 100 százalék rongy- vagy alfa-cellulóz-tartalmú, lehetőleg nem pufferolt, fehér (nem színezett) papírokkal érintkezzenek. A legjobb, ha a használt papír átjutott a kifejezetten ezüstalapú fotográfiák tárolására alkalmas anyagokat minősítő, az Image Permanence Institute (Rochester, Ny) által végzett úgynevezett Photographic Activity Test-en (pAt). Az erről szóló tanúsítvánnyal a gyártó, illetve a forgalmazó rendelkezhet, sokszor katalógusokban is szerepel. A vizsgálaton sikerrel átjutó anyagok sokba kerülnek, de érdemes erre pénzt fordítani. A csomagolóanyag kiválasztása és megrendelése előtt jobb, ha szakemberrel (restaurátorral) is egyeztetünk.


5. Kerüljük a különféle ragasztóanyagok használatát fotográfiák közelében.


6. Amennyiben műanyag csomagolókat alkalmazunk, úgy törekedjünk bevonatmentes poliészter és polipropilén használatára, melyek sokkal stabilabbak más műanyagoknál. Fontos, hogy viszonylag vastag (50-75 micron körüli) anyagot válasszunk, hogy ne csak fedjen, hanem védjen is a fizikai behatások ellen.


7. Az egyenként csomagolt fényképeket tegyük savmentes dobozokba. Albumainkat méretre készült savmentes dobozokban helyezzük el.


8. Tároljuk fényképeinket hideg, száraz, tiszta és állandó páratartalommal és hőmérséklettel rendelkező környezetben. A levegő ventillációjáról is gondoskodjunk! A relatív páratartalmat tartsuk 30-50 százalék között, a hőmérsékletet pedig 20 °C alatt. A kiválasztott helyen biztosítsuk a levegőszűrést, valamint távolítsuk el a koszt, port, légszennyezőket „termelő” egységeket, mert azok (például a kipufogógázból származó kén-hidrogén, a fénymásolóból származó ózon, a festékanyagokból származó oxidáló gázok stb.) károsítják gyűjteményünket.


9. Ne tároljuk együtt a pozitív és negatív anyagokat!

10. Ne álljunk neki magunk megreparálni sérült fényképeinket, mert több kárt okozhatunk, mint hasznot!


11. Tanácsos lenne, ha minden múzeumtól, galériától megkövetelnénk a fotográfiák kiállítására alkalmas körülmények megteremtését, és addig nem engednénk kiállítani a fényképeket, míg a kiállítóhelyiség nem rendelkezik az azok betartásához szükséges berendezésekkel. Figyelembe kell vennünk, hogy a kiállítás során a fotók fokozottabb veszélynek vannak kitéve, hiszen hosszú ideig és közvetlenül érintkeznek mozgó levegővel, fénnyel, légnedvességgel.


12. Használjunk ultraibolya-szűrővel ellátott világítótesteket fotográfiák közelében, és kiállításkor az üvegre helyezzünk uv-fóliát!


13. Ne együnk, igyunk fényképek közelében!

14. Csak ceruzával írjunk a képekre, kerüljük a tollak és filctollak használatát!  Nedvességet kapva a tinta átszivároghat a képi oldalra. Ugyanezen oknál fogva ne használjunk pecsétet a fényképeken, sem azok tárolóanyagain.


15. Készítsünk másolatokat (digitális vagy analóg formában), és az eredeti képeket vonjuk ki a mindennapos használatból!

Részlet a tagjaink által összeállított Fényképgyűjtemények állományvédelme című füzetből.*

*Sor Zita-Ormos József-Cs. Plank Ibolya: Fényképgyűjteményeink állományvédelme, Múzeumi Állományvédelmi Program, Budapest, 2008

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr177157399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása