"Színház az egész..."
2015. június 28. írta: Mafot

"Színház az egész..."

Schwanner Endre kiállítása

sch_plaki.jpg

Schwanner Endre fotográfiai életművét, több más történeti értékű tárgy és dokumentum mellett 2011-ben adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A Budapesten, 1928. március 20-án született, Balogh Rudolf-díjas fotóművész munkássága kiterjedt a fényképezés szinte teljes területére. Utoljára 2001-ben nyílt kiállítása Magyarországon. A mostani tárlat több mint negyven eredeti szerzői nagyítást mutat be.

A figyelem irányai

Schwanner Endre képeinek jelentős része művészeket ábrázol – koncerten, próbateremben, színpadon, fotózva, vagy hétköznap, jelmez és hangszer vagy fényképezőgép nélkül. Néha közelről, néha összefüggéseikben láthatjuk őket. Teljes díszben vagy fegyvertelenül. Most más, – a fotóstól már máshonnan – ismert képekkel együtt tekinthetünk rájuk. Kiállításunkban az egész életműhöz Schwanner színházi felvételei felől közelítünk, a figyelem lehetséges irányait keresve.

Lassú tekintet

A „színházi fényképezés” gyakorlatában döntő változások zajlottak az elmúlt öt évtized során, akár a dokumentáció és prezentáció módjáról, akár a fotográfus munkakörülményeiről és szerepfelfogásáról, illetve a változó színházi nyelv és a fotó viszonyáról van szó. A fotográfus és a fénykép többféleképp lehet jelen a színpadon.

A sajtónak dolgozó fényképészekkel ellentétben Schwanner lassú tekintete már az 1960-as években képes volt egyetlen előadást egy éven át végigkísérni, míg végül a fotós létrehozta a maga képsorát. Schwanner képeivel nem egyszerűen ritka színházi pillanatokat rögzít vagy próbafolyamatot dokumentál, hanem hosszú ideig formálódó képsoraival új minőséget hoz létre.

via

- f -

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr567580390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása