Ajánló: Örökség
2015. november 21. írta: Mafot

Ajánló: Örökség

Kiállítás Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban

1441362029_e-inv.jpg

"Számít-e a régi rendszer öröksége a posztszocialista országokban? Honnan indultunk, s hol tartunk jelenleg - hogyan befolyásolta a rendszerváltást követő magyar társadalom alakulását a szocializmus társadalmi-gazdasági intézményrendszere? Az átfogó, több mint 25 év alkotásait felvonultató kiállítás egymással párhuzamosan mutat be az 1970-es és ‘80-as években készített, mára a magyar fotótörténet részét képező, problémacentrikus fotósorozatokat - mint Benkő Imre az ózdi kohászat leépülését, vagy Korniss Péter egy ingázó munkavállaló sorsát végigkövető fotóesszéjét, Révész Tamás és Stalter György vidéki cigánytelepeken készült felvételeit - valamint kortárs fotó- és képzőművészek (Barakonyi Szabolcs, Pettendi Szabó Péter, Riskó Gáspár, Technica Schweiz) 2000-es években készített, hasonló környezetben, azonos szociális és gazdasági problémákkal foglalkozó művészeti projektjeit. A narratív szerkezetű kiállítás a gócpontok és a következmények egyidejű megmutatásával a problémák folyamatszerűségére és az évtizedeken átívelő összefüggésekre hívja fel a figyelmet.

A kiállítás elsősorban az alacsonyabb társadalmi státuszú rétegek, a szocialista és a kapitalista átmenet XX. századi nagy veszteseinek reprezentációjára fókuszál, különböző vizuális médiumokon (fotó, film, videó) keresztül jeleníti meg a falusi emberek, az egykori gyári dolgozók - a ma leszakadófélben lévő vidéki Magyarország lakóinak munkavilágát és lakókörnyezetét. E társadalomnak már az 1970-es években szerves része a cigány kisebbség, ezért a kiállítás a magyarországi romákkal mint a szocialista gazdasági folyamatokban résztvevő társadalmi csoporttal foglalkozik. (A kiállításon megtekinthető lesz Schiffer Pál ikonikus, 1978-ban készült dokumentum-játékfilmje, a Cséplő Gyuri.) Barakonyi Szabolcs és Zádor Tamás romagyilkosságokat megörökítő művei ugyanakkor épp arra hívják fel a figyelmünket, milyen súlyos és messzemenő következményei lehetnek egy megoldatlan szociális vagy gazdasági problémának.

A kiállítás címe egyben egy művészeti örökségre is utal: a tárlat azokra a formanyelvi változásokra is reflektál, amelyek fotográfia területén elmúlt negyed évszázadban bekövetkeztek. Milyen képi, technikai eszközök álltak az 1970-es években és állnak ma rendelkezésre a fotográfia nyelvén gondolkodók és annak eszköztárával alkotók számára, egy-egy szociális vonatkozású téma reprezentációjakor?"

Kiállító művészek:

Barakonyi Szabolcs, Barcza Gergely, Barta Zsolt Péter, Benkő Imre, Féner Tamás, Korniss Péter, Pettendi Szabó Péter, Révész Tamás, Riskó Gáspár, Schiffer Pál, Stalter György, Technica Schweiz, Urbán Tamás, Walter Péter, Zádor Tamás

Kurátor:

Barta Edit

Részletek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr578096260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása