Megkérdeztük III/8. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?
2016. március 05. írta: Mafot

Megkérdeztük III/8. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?

A Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteménye

Sorozatunk következő részében a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Gyűjteményét Bojtos Anikó mutatta be.

j_viii_54-01taormina.jpgA taorminai görög színház romjai, albumin, 1895-1900 körül. / MKE Leltári szám: 4071. H. sz. J.VIII.54

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény mintegy  tizenkétezer, zömében 19. századi fotográfiát őriz. Az Egyetem elődintézménye – a Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde – 1871-es alapítása óta kiemelt figyelmet fordított az oktatók és hallgatók munkáját támogató, európai színvonalú könyvtári állomány kialakítására. A nyomtatott könyvek mellett különböző sokszorosító grafikai eljárásokkal  készített, pazar kivitelű műlapokat, majd fotográfiákat is beszereztek kiemelten ügyelve arra, hogy az alapítás événél korábban megjelent kiadványok is helyet kapjanak a gyűjteményben.

1753-01nagytarpatak.jpgA nagytarpataki felső vízesés, Divald Károly felvétele, albumin, 1885 / MKE 1753-01

A fotográfiai mappákat ugyanazon tematikus szisztéma szerint dolgozták fel, mint a könyveket. Az 1920-as – Lyka Károly által véghezvitt – intézményi reformot követően a felhalmozódott fotóanyagot nem használták többé oktatási segédanyagként.

04beszedes.jpg

Szent-olaj-tartó szaru az esztergomi kincstárból, Beszédes Sándor felvétele, albumin, 1879 körül

A régi grafikatároló szekrények polcain megőrződött mappákra csak az 1990-es években bukkantak rá újra. Ekkor kezdődhetett meg – Blaskóné Majkó Katalin igazgató asszony szorgalmazására – szakszerű feldolgozásuk is, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának két fotótörténésze, L. Baji Etelka és Varga Judit segítségével, akik jelentősebb alkotók munkáit tartalmazó mappák esetében egyedi leírásokat is készítettek. Ezt a munkát folytatta Peternák Miklós 2015-ben, nagymértékben kibővítve az egyedileg leírt fotográfiák körét.

s_v_44-10torytelcs.jpg

Az egyik pályamű fő alakjáról készült fénykép az Erzsébet kiránynőnek szánt emlékmű-pályázatról.

Erdélyi Mór felvétele, celloidin, 1903 / MKE Leltári szám:3114. H.sz.S.V.44 

HOGYAN LEHET A MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNYBEN KUTATNI?
Első lépésként a kutatáshoz e-mailben, vagy telefonon kell engedélyt kérni a gyűjtemény vezetőjétől a kutatási téma, illetve a kikérni kívánt anyag szerzőjének, és a mappa címének megjelölésével. Ezután időpont-egyeztetést  követően kezdhető meg a munka. A fényképeket csak kesztyűs kézzel szabad megfogni, ételt és italt tilos a terembe bevinni.

 5618-03strobl.jpg

 Stróbl Alajos szobra mellett. Stróbl Marianne felvétele, 1912 / MKE Leltári szám: 5618. H.sz.: S.V.58.


ONLINE HOZZÁFÉRÉS
A Művészeti Gyűjtemény jelentős részéről megtekinthetőek digitális nézőképek az online képadatbázisban, mely ezen a linken érhető el. A netes felületen szerző, cím és tárgyszó alapján kereshetünk rá a fényképekre, segítség gyanánt a könyvtári tárgyszórendszer is a kutatók rendelkezésére áll. Ezenkívül 1642 fénykép nézőképe és adatai  a www.europeana.eu online adatbázisban is elérhetők.


6520-10fabinyi_lili.jpgAndrássy úti hadikórház, Fabinyi Lili felvétele, 1915 / MKE Leltári szám: 6520/1. H. sz. J.VII.62

 

FELHASZNÁLÁS
A gyűjteményben található műtárgyak publikációban történő felhasználásához nyomdai minőségű reprodukciót tudunk biztosítani. A felhasználás jogszerűségének biztosítása érdekében felhasználási szerződést kötünk az igénylővel. A szerződés aláírását követően a megállapodás szerinti adathordozóra mentjük a képeket, melyeket természetesen csak a szerződésben megállapított módon és ideig használhat fel az engedélykérő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr728445962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása