Megkérdeztük. IV/1.  Bekerülnek-e a köztudatba a közgyűjtemények online elérhető részei?
2016. április 12. írta: Mafot

Megkérdeztük. IV/1. Bekerülnek-e a köztudatba a közgyűjtemények online elérhető részei?

Ezúttal azt kérdeztem,  bekerülnek-e a köztudatba a közgyűjtemények online elérhető részei.

 

Bata Tímea—Gebauer Hanga (Néprajzi Múzeum):

 

Azt azért nem mondanánk, hogy benne vannak a köztudatban, de aki ismeri, az használja a felületeinket,  és sok a visszatérő online kutató is. A kutatószolgálat működése során határozottan észlelhető a fényképgyűjteményi és a többi gyűjteményi adatbázis látogatottsága, ennek több jele van:

 

- kutatók (szakemberek, de lelkes helytörténészek, stb. is) az online adatbázisra hivatkozva érdeklődnek további anyagok iránt vagy rendelnek képeket

- különféle internetes felületeken, Facebookon az oldalról leszedett, vízjeles képekkel találkozunk

- amikor átmenetileg nem működött az online adatbázis, többen személyesen jöttek az intézménybe, arra hivatkozva, hogy ott nem jártak sikerrel

- minden rekordhoz tartozik egy üzenő fül, innen is kapunk a képre vonatkozó pontosításokat, kérdéseket.

 

 

meinl.jpg

 

Meinl Kávé-tea szaküzlet, 1930. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Forrás.

 

Török Róbert (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

 

Az Arcanum által létrehozott adatbázisok (pl: Hungaricana) tekintetében egyre népszerűbbé váltak az utóbbi években a közgyűjtemények online részei. A közösségi felületek (Facebook, Twitter) stb. elterjedésével pedig egyre gyakrabban látjuk, hogy megosztják képeinket. Ez évtől kötelező elemként digitális stratégiával kell rendelkeznie a közgyűjteményeknek és ez mindenképpen a tudatossághoz és az online publikációk bővüléséhez fog vezetni. Erre épülve egyre több digitalizálással kapcsolatos konferenciát, találkozót, szakmai megbeszélést szerveznek. A közmunkaprogramoknak (MANDA, MNM) köszönhetően egyre nagyobb számban válnak elérhetővé muzeális digitális anyagok. A háttérben tudatos feltárás zajlik. Ez vonatkozik intézményünkre is, a folyamatos digitalizálást a felöltés és az online hozzáférés követi, jelenleg négy rendszerben dolgozunk, amely elérhető a kutatók számára is (Múzeum digitár, Hungaricana, Huntéka, MANDA). Múzeumunk az elmúlt két évben tette lehetővé az online dokumentumok, műtárgyak kihelyezését. Jelenleg mintegy 25 000 tétel kutatható így. Tapasztalatink szerint a kutatók és a sajtó részéről nagy az érdeklődés. Érezhetően az elmúlt évben már csökkenő tendenciát mutat a helyben kutatni vágyók száma. Ellenben a távkutatók és képet kérők száma ezzel arányosan növekedett.

 

veszprem.jpg

 

Centrum Áruház kirakata, Veszprém, 1985. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Forrás.

 

Barakonyi Szabolcs (Index)

 

Azt gondolom, hogy bár egy újság figyelme sok mindenre kiterjedhet, mindenféle dolog kerülhet a látóterébe, de csak ebben bízni egy közgyűjteménynek nem szabad. A közgyűjtemények érdeke, hogy a sajtón keresztül is megpróbálják elérni a közönséget. Erre a legjobb dolgok a kreatív projektek, amelyek egy időszakon keresztül több megjelenéssel számolnak. Szerintem ilyesmire lehet találni felületeket, csak viszonylag kész, de rugalmas koncepció kell hozzá.

Mi a Fortepannal szoros együttműködésben dolgozunk. Gyakran linkkel is, de az Indexen egy külön dizájnnal készült melléklettel emeljük ki, hangsúlyozzuk a tartalom forrását. Mivel ez egy, a felek kölcsönös együttműködésén alapuló megoldás, így ha változtatásra van szükség, megbeszéljük, megcsináljuk. Ahogy figyelem, a Fortepant egyre többen hivatkozással használják, de sajnos még mindig akadnak, akik nem. Az Indexnél a forrás jogtisztasága mindenek előtt levő szempont. Így hivatkozunk más, közösségi, képes tartalmak átvételekor is.

Az online felületeken jellemző a naiv felhasználások mögé bújtatott jogszerűtlen képhasználat. A legnevetségesebb: „forrás:internet” megjelölés. Sokan úgy kezelik, mintha egy képnek nem lenne szerzője, csak úgy felbukkanna az interneten. Egy képnél természetesen mindig tudható, hogy szerző áll mögötte. Azt látom még, hogy a nagyobb olvasottsággal rendelkező kiadványok ezt már nem teszik, nem merik megtenni. Természetesen hibák mindig becsúsznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr68590098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása