Megkérdeztük. III/9. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?
2016. szeptember 12. írta: Mafot

Megkérdeztük. III/9. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?

Schola Graphidis

 

A Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény Fotógyűjtemény és médiatárát Katona Júlia (gyűjteményvezető, művészettörténész) és Nagy Barbara (tanár, művészettörténész) mutatják be.

 

schola_graph1.jpeg

 

Ötvöstárgyak. Fotódokumentáció a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola Ötvös Műhelyében készült műtárgyakról. 20. század első fele, 18 x 24 cm, zselatinos szárazlemez, Ltsz.: 2015.001.034

 

A 2014-ben alapított Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyakorlóiskolája, a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium művészeti gyűjteménye („Kisképző”). A gyűjteményt alkotó tárgyegyüttes létrejöttének körülményei elválaszthatatlanul összefonódnak a speciális funkciójú, 18. századi eredetű iskola – a legrégebbi magyar állami művészetoktatási intézmény – történetével. A Mária Terézia által kiadott Ratio Educationis rendrendelkezései nyomán 1778-ban alapították meg a Schola Graphidis Budensist, vagyis a Budai Rajzoló Oskolát, majd ugyanezen rendelet értelmében 1788-ban a Königliche Städtische Zeichenschule zu Pest nevű iskolát, azaz a Pesti Rajzoló Oskolát. A két intézmény 1886-ban egyesült és működött tovább a főváros egyil iparoktatási centrumaként Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola néven 1945-ig. Az iskola gyűjteményében megtalálhatók muzeális értékű képző- és iparművészeti, műszaki- és technikatörténeti tárgyak, de nagyon jelentős a 19–20. században vásárolt iparoktatási szakkönyvtár és a gipszgyűjtemény is. A nyolc gyűjteményi egység közül 2015-ben megkezdődött a Grafikai Gyűjtemény, a Régi Könyvgyűjtemény, a Gipszmásolat- és Szoborgyűjtemény, valamint a Fotógyűjtemény és médiatár feldolgozása.

 

Fényképészeti Osztály (Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola)

 

Az akkor Székesfővárosi Iparrajziskolának nevezett intézmény Fényképészeti szakosztályát – az első hivatalos, állami fényképész szakot Magyarországon – 1914-ben Pécsi József alapította. A fényképezést, mint szakmát és önálló művészeti tevékenységet az iskolában a magyar fotótörténet olyan kiemelkedő alakjai tanították, mint Pécsi József, Járai Rudolf, Kálmán Kata vagy Langer Klára.

 

schola_graph2.jpeg

Rajzterem a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskolában. Fotódokumentáció a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola műhelyeiről, 20. század első fele, 13 x 18 cm, zselatinos szárazlemez, Ltsz.: 2015.035.006

 

A Schola Graphidis Művészeti Gyűjteményben az 1890-es és az 1970-es évek között készült fotók találhatók, amelyeknek nagyobb részét a hallgatói munkák adják. Ezek közül 91 fotó a gyűjtemény honlapján is hozzáférhető. A gyűjtemény következő jelentős részét képezik a dokumentatív céllal készült műtárgyfotók, amelyek az iskolában az 1920-as-1940-es években kormánymegrendelésre, diplomáciai-reprezentatív céllal készültek, és az ötvös-, kerámia- valamint textiltárgyakat ábrázolják. Ezen fotóknak rendkívül fontos a forrásértéke is, hiszen ezek segítségével rekonstruálható az iskola iparművészeti műhelyeinek tevékenysége. Az állomány harmadik egységében találhatóak azok a fotóalbumok, amelyek a Székesfővárosi Iparrajziskola különféle világ- és országos kiállításokon való részvételét dokumentálják a 19. század utolsó és 20. század első évtizedeiből, valamint a Budapest építészettörténetét illusztráló ritkaságok, mint a Millenniumi Vasút építéséről készített fotósorozat.

schola_graph3.jpgKlösz György: Az operaházi állomás vasfödémszerkezete - Construction du plafond en fer de la station Opéra [1896], 23 x 35 cm, eredeti papír pozitív, Ltsz.: 2015.043.005

 

A gyűjtemény feldolgozásának egyik célja a Kisképzőben található speciális muzeális tárgyanyag minél szélesebb, hazai és nemzetközi viszonylatban történő megismertetése, hozzáférhetővé tétele mind a nagyközönség, mind a tudományos kutatás számára. Ennek leghatékonyabb eszközeként a feldolgozott anyag online publikálását tekintjük. 2015-ben a gyűjtemény (együttműködésben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárával) részt vett az AthenaPlus EU-s projektben (www.athenaplus.eu), amelynek során több mint 3.500, angol nyelven adatolt rekordot szolgáltatott az www.europeana.eu portálra. Ebből 901 tételt a Fotógyűjtemény és médiatárból válogattunk. Az összeállításban a Budapest Székesfővárosi Iparrajziskola Fényképészeti Osztályának műtárgy- és kiállítási dokumentációi, így az 1929-es barcelonai világkiállítás magyar pavilonjáról, valamint az intézmény 1938-as és 1941-es, Nemzeti Szalonban rendezett kiállításairól készített felvételei, továbbá a Képző- és Iparművészeti Gimnázium Fotó Szakosztályán az 1950-es és 1960-as években készült szakfeladatai (portréfotózás, riportfotózás, tárgyfotózás, enteriőr fotózás, épületfotózás, csendéletfotózás, stb.) láthatók. Az anyag elérhető itt.

 

 A Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény honlapján közvetlenül az alábbi történeti fotóanyagok érhetők el:

 - a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárába ajándékozással került fotóanyag itt és itt

- az a fotótörténeti szempontból ritkaságnak számító album, amely a Millennium Földalatti Vasút építésének Klösz György-féle fényképdokumentációját tartalmazza pedig itt, itt, és itt.

   schola_graph4.jpeg

A Károlyi-palota (Múzeum utca 17., Budapest) lépcsőháza. Enteriőr fotózási szakfeladat a Képző- és Iparművészeti Gimnázium Fotó Szakosztályán, 1950-es évek, 9 x 12 cm, cellulóz acetát film, Ltsz.: 2015.010.002

 

 

A Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény Fotógyűjtemény és médiatára kutatható, az érdeklődőket előzetes időpont-egyeztetést követően fogadjuk.

 

Elérhetőségek: Katona Júlia julia.katona@mke.hu; katona.julia@kiskepzo.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr2611684351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása