Online adatbázisok. 1.
2016. október 23. írta: Mafot

Online adatbázisok. 1.

Új sorozatunkban az online elérhető fotótörténeti adatbázisokra irányítjuk a figyelmet. Nemcsak kutatóknak.

hnmeuropeana1956_1.jpeg

Hirdetőoszlop a Móricz Zsigmond körtéren, 1956. október 30. körül. Vas József felvétele / Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára időben felkészült az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából várható számos kutatói kérésre. Mivel gyűjteményünk kb. 4700 felvételt őriz a forradalom és szabadságharc napjaiból, valamint az 1956. november-decemberi hónapokból, várható volt, hogy sokan fordulnak majd hozzánk különböző kiállítások, kiadványok, megemlékezések képanyagának összeállításakor. Éppen ezért a Magyar Nemzeti Múzeum Europeanan keresztül elérhető online adatbázisába az elmúlt másfél évben kb. 800 darab 1956-ban készült fénykép metaadatait (készítő neve, fénykép témája, anyaga, technikája, létrehozás helye és dátuma) és kis felbontású nézőképeit töltöttük fel. A munka jelenleg is folyik, s az online kutatható képek száma napról-napra növekszik (természetesen nem csak az 56-os képek esetében).
Az Europeana adatbázisában a Magyar Nemzeti Múzeum anyagai magyar nyelven kutathatóak, így például a "romos" és "1956" keresőszavak közös használatakor 177 tételt kapunk eredményként.
Az adatbázisban megtalálható fényképek nézőképeit és adatait bárki térítésmentesen megoszthatja az interneten, ha ez nem haszonszerzési céllal történik. Amennyiben a képeket más módon és céllal szeretné valaki felhasználni, a nagyobb felbontású fájlokért és a felhasználási engedélyért a Nemzeti Múzeummal kell felvenni a kapcsolatot.

Bognár Katalin


Az adatbázis itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr3311831959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása