Gémkapocs II. Detektívfotók
2012. március 03. írta: Mafot

Gémkapocs II. Detektívfotók

 

(Gémkapocsnak azt a drótból hajlított, kettős hurkot formázó tárgyat nevezzük, amelyet papírlapok -  itt pedig képek és gondolatok - összefogására alkalmazunk.)

 

A kép

 

Rózsa Sándor vizsgálati fogságban a szegedi várbörtönben 1871-1873 között, Letzter Lázár felvétele, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár (részlet)

 A gondolat 30 évvel korábbról:

„A párisi rendőrség legújabban minden nagyobb vétkes arcát daguerreotyppel véteti le, s az arcképet az actákhoz csatolja. Ha aztán megszökés vagy megkegyelmeztetés esetében, ismét gyanúba esnek, arcképeik előmutattatnak a rendőrségi ügyviselőknek, mi által a felfedezés, természetesen, igen könnyíttetik. - Az első hasznos eredmény, mit e találmány nyújt, de a mellyre Daguerre aligha gondolt."

A Regélő Tárczája, 1842/1.

Az idézet helye és Bogdán Melinda A rabosító fénykép című tanulmánya itt.

 (Köszönet lupusinfabula észrevételéért. Az automatizmus öl, butít és romlásba dönt.)

 - f -

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr804284741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58múltam 2012.04.23. 01:01:43

Nem oly régen, a munkahelyemen egy kábé 25 éves helyiséggazdálkodási előadó leányka érdeklődve nézegetett a falon egy panorámafotót, mely négy felvételből volt összeállítva, s amely a főváros budai oldalának 1920-as látképét mutatta. Meg is kérdezte, hogy mikori a kép. A válaszra elképedve mondta:
- Hiszen akkor még nem is volt fényképezés!
Hitte is, meg nem is, hogy a fotózás közeledik a 200. évfordulóhoz, százötven éve már rutin eljárás volt.
süti beállítások módosítása