Vénusz tranzit dagerrotípián?
2012. június 06. írta: Mafot

Vénusz tranzit dagerrotípián?

Ismét egy tudományos fotográfia! Jules Janssen a maga fejlesztette "fotórevolverrel" 1874 decemberében Japánban készített sorozatot a Vénusz átvonulásáról a Nap előtt.

 

Janssen Passage de Vénus.jpg 

 Jules Janssen, "Passage artificiel de Vénus sur le Soleil", daguerréotype, diam. 18,5 cm, 1874,coll. Société française de photographie.

A fényképtől a csillagászok ekkor nem csupán az égitestek találkozásának megörökítését várták, hanem az áthaladás mikéntjét, s annak idejét kívánták rögzíteni, mivel a Vénusz tranzit-fotóitól a Nap-Föld távolság becslését, illetve pontosítását is remélték. A Janssen-féle "fotórevolver" 48 felvételt tudott készíteni egymás után; alkatrészei itt láthatók. A sorozat létrehozására képes szerkezet megelőlegezte a mozgófilmet.

revolver.jpg

Janssen a Francia Fotográfiai Társaság (SFP) ülésein többször is beszélt megfigyeléseiről. Számára a fotográfia valójában nem volt se több, se kevesebb, mint a "tudós retinája".

Köszönet B.M.-nek a videó linkjéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr474568329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása