Megkérdeztük...II. Gyűjtenek-e kortárs fotót?
2015. június 06. írta: Mafot

Megkérdeztük...II. Gyűjtenek-e kortárs fotót?

Megkérdeztem a Magyar Fotótörténeti Társaság fényképgyűjteményekben dolgozó tagjaitól, gyűjtenek-e kortárs fotót. Először Vörös Éva válaszolt.

eredetifenykepek.jpg

Fotó innen.

V. É. : Ha lehet jelezni, akkor én  most hangsúlyozom, hogy nagyon jó a kérdés felvetése. Nyilván sokféle válasz létezik, több szempont alapján, kategorikus igen vagy nem a Magyar Mezőgazdasági Múzeum fényképgyűjteményei esetében  nincsen. Ennek ismeretében néhány gondolat:

- Alapvetően meghatározó lehet az is, hogy egy történeti tárgyi, dokumentációs szakanyagok gyűjtésével foglalkozó, országos gyűjtőkörű intézményben mennyire kiemelt gyűjtemény egy fényképgyűjtemény, és azon belül a múlt dokumentálása.

-   Ezt továbbgondolva: ha fontosak a képi források pl. a magyar mezőgazdaság múltjára vonatkozóan - véleményem szerint igen -, akkor a fényképhordozók fizikai őrzése, állagvédelme, tematikus feldolgozása, kutathatósága stb. is lényeges szempont.  Mondjuk, ez a mi esetünkben nagyjából megoldott.

- Szakgyűjtemény vagyunk, szinte adja magát, hogy nálunk elsősorban riportsorozatok, tudósítás jellegű fényképek jöhetnek szóba. Így került be az elmúlt időszakban Czifra Lajos, Hajba Nándor kortárs/jelenkori fotóriporterek több tízezer negatívja, jelentős pályázati támogatással. De életmód esetében pl. Kunkovács László fényképeit említeném, melyek több más tudományterületet érinthetnek (pl.: kulturális antropológia, néprajz, szociológia).

 - És akkor logikám szerint el is érkeztem a kérdés megválaszolásának leglényegesebb pontjához: nevezetesen a finanszírozás kérdéséhez gyűjteményi tárgyvásárlások vonatkozásában. Nagyon beszűkültek a lehetőségek, pláne fényképek esetében: ha van másik több tucat gyűjtemény házon belül, amely kvázi "vetélytársként" jelenik meg, akkor nem biztos, hogy épp egy fényképgyűjtemény kerül előtérbe. Itt fontos hátráltató (???)  elem lehet a szerzői jog vetülete is.

-  Szakmai - inkább technikai és muzeológiai - nehézséget jelenthet, hogy a fotóstársadalom lényegében teljesen áttért a digitális fényképezésre. Az új hordozókon tárolt, megjelenített digitális fénykép "kézzelfoghatósága" és "egyedisége" viszont nincsen jelen, tárolása, rendszerezése, közgyűjteményi szempontból történő "műtárgyi" feldolgozása nem teljesen megoldott.

Fontos a kölcsönös szakmai megítélés is: egy gyűjtemény (el)ismertsége egyfajta katalizátor lehet abban, hogy van-e az adott intézménynek kapcsolatrendszere kortárs fotósokkal, akiknek szintén fontos lehet, hogy rangos gyűjteményben helyezzék el munkáikat.

Szemlélet(váltás): a jelenből holnap múlt lesz!!! Ez persze nemcsak fényképgyűjteményekre érvényes, fontos gyűjteményi elv.

 

A Megkérdeztük... bejegyzéseiben időről időre fontos kérdéseket teszünk fel, nemcsak egymásnak, nemcsak fotótörténetről. A rovat első bejegyzése itt.

- f -

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr407522066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása