Portyázó III. A 19. század facebookjáról
2013. március 04. írta: Mafot

Portyázó III. A 19. század facebookjáról

A tizenkét Oscar-díj jelölés közül két díjat kapott meg Spielberg Lincoln című filmje: a legjobb látványtervezésért és – Daniel Day-Lewis révén – a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát. Lewis nem csak kitűnő alakítást nyújott, de külsőleg is lélegzetelállítóan jelenítette meg az elnököt. Spielberg különösen nagy hangsúlyt fektetett a hiteles történelmi levegő megteremtésére, s ehhez Lincoln karakterének megformálásában is minden bizonnyal igen nagy szerepe volt a fényképnek.

 

Lincoln 3130-1957.jpgLincoln elnök, Matthew Brady felvétele, 1861. Magyar Nemzeti Múzeum

 Az 1860-as évektől kezdve tömegek számára vált lehetővé a történelmet alakító személyek fizikai megjelenésének ismerete, ami egyre fontosabb szerepet kezdett játszani megítélésükben. A fényképek és a fénykép után készült metszetek, litográfiák nagy hatásssal voltak egy-egy politikus ismertségére, ami előbb vagy utóbb – akár szavazatok formájában is – politikai tőkévé kovácsolódhatott. A Cooper Intézetben 1860 februárjában tartott, rabszolgaságról vallott nézeteit megfogalmazó beszéde után Lincoln Matthew Brady fotográfiai stúdiójába ment. A festészetet tanult Bradynek néhány ügyes mozdulattal, mint a hosszú nyakat rövidítő gallér felhajtása valamint az arc erős barázdáinak a retus jótékony alkalmazása általi kisimításával sikerült olyan arcképet készítenie, mely a belső értékeket, államfői képességeket egy kis, 6x9 cm-es papírlapon is képes volt megjeleníteni. Brady fényképe papírképként és korteseszközként – ferrotípia formájában gombba applikálva – több tízezer példányban kelt el, jelentősen hozzájárulva az elnökválasztás Lincoln számára sikeres végkifejletéhez. „A Cooper Union-beszéd és Brady csináltak belőlem elnököt” – vallott maga Lincoln a fénykép történelemformáló erejéről.

A polgárháború kitörése után az elnök újra visszatért Brady Fehér Ház közelében lévő műtermébe. A kép, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának gyűjteményéből bemutatunk, egyike annak a hat darab felvételnek, mely Lincoln első, elnökként történt komoly fényképezkedésekor, 1861. május 16-án készült. Ezek a képek ismertették meg az amerikaikat immár divatos szakállt viselő elnökük új külsejével. A képen látható széket, mely korábban képviselői széke volt, maga az elnök ajándékozta a később polgárháborús fényképei révén az egyetemes fotótörténet egyik úttöjévé vált Bradynek.

A kisméretű, gyűjthető vizitkártya fényképek a világ minden tájára eljutottak, hogy helyet kapjanak a 19. század facebookjában, a családi és a család ízlését, politikai meggyőződését, társadalmi kapcsolatait tükröző képeket tartalmazó albumokban. Képünk a hátlapra írt kézírás alapján – Abraham Lincoln President of the United States 1860/1863 – valószínűleg még az 1864-es újraválasztása előtt került Magyarországra. A sajtóból azonban csak meggyilkolása után, 1865-ben ismerhették meg vonásait – és a „közkívánság kielégítésére” gyilkosa arcmását is – az olvasók. A Lincoln képmása iránti érdeklődést mutatja az Ország Tükre hirdetése: „Dante, Lincoln arcképei, mint más, az Ország Tükrében megjelent érdekesebb képek is a Deutsch Testvérek kőnyomdájában (Harmincad utca 3.) külön finom nyomatban igen jutányos áron kaphatók.”

 

 Tomsics Emőke

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr975116168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása