Megkérdeztük III/5. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?
2015. november 03. írta: Mafot

Megkérdeztük III/5. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?

Megkérdeztem a Magyar Fotótörténeti Társaság fényképgyűjteményekben dolgozó tagjaitól, hogyan kutathatók az archívumok. Kovács Ida válasza következik.

A Petőfi Irodalmi Múzeum fotógyűjteménye hivatalosan a múzeum Művészeti és Relikviatár gyűjteményi egysége. Minden leltárba vett tétel meta-adata honlapunkon keresztül elérhető, hiszen eleve a Huntéka adatbázisba leltározunk. Képeinkről munkafotókat  csak a gyűjtemény első 5000  tételénél talál a kutató, az 5000 sorszám fölötti leltári számok esetében nem szisztematikusan, csak esetlegesen készültek szkennelések.

A fényképkatalógus elérhetősége a múzeum honlapján -  online katalógus - gyűjteményi katalógusok -- Művészeti és Relikviatár -- Fotógyűjtemény  (csak e mellett maradjon zöld színű pipa!) -- Név/Művész (ez fedi a fotós nevét) -- Cím/Lakcím (ez fedi az ábrázolt ember vagy dolog nevét.)

molnar.jpg

Kép a gyűjteményből: Ismeretlen fényképész felvétele,  Molnár Ferenc 1912 körül, ferrotípia, ltsz. 2507

A PIM a fotók közzé tételéért közlési díjat, a szkenneltetésért pedig költségtérítési díjat számít fel, abban az esetben is, ha a kép már szkennelve van. (A tarifa, ahogyan a honlapunk is, épp most fog megváltozni.)  Jelenleg 7.500. Ft plusz Áfa egy kép közlési engedélye a  szkenneltetéssel együtt. Az ár ettől elmozdulhat annak függvényében, hogy mekkora felbontásban, milyen célra és hány fényképet kér az ügyfél.

 

Update: megújult a PIM honlapja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr1007973571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása