Megkérdeztük III./1. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?
2015. szeptember 25. írta: Mafot

Megkérdeztük III./1. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?

Megkérdeztem a Magyar Fotótörténeti Társaság fényképgyűjteményekben dolgozó tagjaitól, hogyan kutathatók az archívumok. Először Bata Timea és Gebauer Hanga válaszát olvashatjuk.

A Néprajzi Múzeum Fotótára (Fényképgyűjtemény, Diapozitív-gyűjtemény) személyesen és online is fogadja a kutatókat. A Fotótár elsősorban néprajzi, etnológiai, antropológiai dokumentum felvételeket őriz, amelyek a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját mutatják be a 19. század második felétől napjainkig terjedő időszakban. Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is a legkorábban alapított (1894) fényképarchívumok egyike. Jelenleg a Fényképgyűjtemény több mint 341000 és a Diapozitív-gyűjtemény majd 35000 beleltározott tétele személyesen, előzetes bejelentkezés nélkül, ingyenesen kutatható.

 f306794.jpg

Kép a gyűjteményből: Fényképezőgépnél kíváncsiskodó lány, Csököly,  Somogy megye, 1925.

ff., pozitív, 8x11 cm. ltsz. F306794 /  Fotó: Kankovszky Ervin, Néprajzi Múzeum

A tárban történő kutatás egy kezdeti tájékoztatót követően önállóan végezhető. (A kutatószolgálat nyitva: kedd- szerda-csütörtök 10 és 16 óra között). A tájékozódást papír alapú, cédulás rendszerű földrajzi mutató, egy néprajzi szempontok alapján összeállított szak- és egy szerzői mutató segíti. A kutatók a fényképek nézőkép méretű másolatait, a készítésre és a kép tartalmára vonatkozó adatokkal ellátott ún. leírókartonokat a helyszínen rögtön megtekinthetik. Ezt követően az eredeti hordozókról szkennelési díj ellenében digitális másolat kérhető, publikálás esetében közlési szerződés kötendő (a közlésről és annak díjairól bővebben itt.) A gyűjteményben történő eligazodást négy néprajzos muzeológus és egy gyűjteménykezelő segíti.


A személyes kutatás mellett a Néprajzi Múzeum internetes oldalán a tárgygyűjteményekkel együtt a Fotótár egy jelentős része elérhető: a Fényképgyűjtemény anyagából több mint 32500 tétel, a Diapozitív-gyűjtemény esetében 2100 tétel. Az online kutatható anyag nagy részét a múzeumi kiállításokhoz, kiadványokhoz kapcsolódó anyagok, néprajzi szempontból jelentős fotográfiák, fotós hagyatékok és részben a műtárgyvédelmi szempontok miatt veszélyeztetett ún. nitrocellulóz filmre készült fotók teszik ki. Az adatbázis napról napra frissül a digitális anyag folyamatos feldolgozása révén. Az online publikus anyagból szintén igényelhető nagyobb felbontású másolat a múzeum oldalán feltüntetett elérhetőségeken keresztül.

Szeretettel várjuk régi és leendő kutatóinkat!

 

Update: 2016 júniusában a Néprajzi Múzeum honlapja megújult. A Fényképtár itt érhető el.



A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr647814018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása