Messziről II. Martinique, 1902
2012. május 08. írta: Mafot

Messziről II. Martinique, 1902

Közelítünk.

Már megint egy katasztrófa. A Titanic, a Hindenburg és a Lusitania balsorsának felemlegetése - s a tragédiáról készült képek minapi zuhataga - után nehéz újat mondani, és most mégis megpróbálom.

A Vasárnapi Újság 1902. május 18-i számában Cholnoky Jenő így kezdte Martinique című cikkét:

"A Kis-Antillák szigetsorának egyik gyöngyszemét, a francziák egyik legszebb gyarmatát, Martinique szigetét rémületes csapás érte. A hogy hajdan a Vezúv eltemette Pompeit, a hogy a Krakatoa, szétrobbanva, hamuesővel borította el környezetét, úgy kezdte újra rég megszüntetett működését a Pelée hegy s egy hatalmas kitöréssel kivetve a hegy tetejét, néhány óra, talán néhány percz alatt tüzes hamu alá temette a sziget virágzó fővárosát."

A tűzhányó kitöréséről, a gyilkos izzófelhőről, s ezrek villámgyors haláláról részletes leírások olvashatók, most azonban lássuk, milyen képek maradtak az eseményről. Már Cholnoky is felhasznált ismertetésében egy képpárt (Fort-de-France mezői a cyclon pusztítása előtt és után), mely a pusztítással, az "előtt" és "után" szakadékával szembesít. (Ez a fotó veleje, ne feledjük.)

Az alábbi képre kattintva több mint félszáz felvételt találunk a romba dőlt St Pierre városáról.

 

St Pierre.jpg

 

A vulkánkitörés rémisztő eseménye a dokumentum és a sajtófotó köréből kilépve igen hamar a fikció világába is eljutott. Georges Mélies, a mágus filmkészítő ugyanis trükkös rövidfilmjében ekképpen mutatta be a katasztrófát.

- f -

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr74495930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.02.01. 17:11:41

Lenyűgözőek ezek a régi fotók! A pusztítás viszont döbbenetes...
süti beállítások módosítása