Dokufikció
2013. július 28. írta: Mafot

Dokufikció

 

Robert J. Flaherty, a dokufikció atyja, a Nanuk, az eszkimó című film rendezője 1951 júliusában hunyt el. 100 éve, 1913-ban kezdett forgatni az inuitok között, de  első filmfelvételeinek nagyrésze lángra lobbant és megsemmisült. Néhány év múlva Flaherty azonban visszatért Északra és folytatta a megkezdett munkát. Filmjét végül 1922-ben mutatták be. (A filmért klikk a képre, aki pedig nem akar megválni illúzióitól, ne olvasson tovább.)

220px-Nanook_of_the_north.jpg
Az inuit főhőst valójában persze nem Nanuknak, hanem Allakariallaknak hívták,  filmbéli felesége nem az igazi társa volt, és vadászat közben már használt  lőfegyvereket is. A megrendezett, egzotikus valóság azonban rendkívül hatásosnak bizonyult. Flaherty filmje azóta is alapműnek számít.

Angol nyelvű kritika Flaherty fotója mögött.

vadász.jpgInuit vadász. A kép forrása itt.

 - f -

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr125429910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása