Megkérdeztük III/4. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?
2015. október 24. írta: Mafot

Megkérdeztük III/4. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?

Megkérdeztem a Magyar Fotótörténeti Társaság fényképgyűjteményekben dolgozó tagjaitól, hogyan kutathatók az archívumok. Vörös Éva válasza következik.


A többi közgyűjteményhez hasonlóan a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban is létezik általános kutatási engedély, melyet kérvényezni kell, erről részletes információ ezen a linken érhető el.
Az intézményben két fényképgyűjtemény van, az egyszerűség kedvéért: egy negatív- és dia-, továbbá egy pozitív-gyűjtemény. Mindkettőben az agrártörténeti, "Wellmann­-féle" tárgyi szakmutató, illetve földrajzi­ mutató áll rendelkezésre.

 targyfiok.jpg

Klasszikus tárgymutató. Fotó: Vörös Éva 

A közel 41 000 fényképet nyilvántartott pozitívok gyűjteményében (hivatalos nevén: Eredeti Fénykép Gyűjtemény) lehetőség van fényképpel ellátott adatbázisban is kutatni. Jelenleg valamivel több mint 2300 fénykép található meg feldolgozva, így lehetőség van még részletesebb, több szempont alapján végzett keresésre, kutatásra.

fiok1.jpg

Adathordozók. Fotó: Vörös Éva

Az elmúlt években megrendezett kiállítások, külső megrendelések, különböző publikációk miatt digitalizált fényképek a kutatók részére ún. "vendég" hozzáféréssel elérhetőek, természetesen a fent említett kutatási engedély birtokában.

A gyűjtemény egy része online is kutatható. Erdélyi Mór eddig digitalizált és azonosított fényképei megtalálhatóak a (monari) adatbázisban, elérhetők akár a honlapunkról is itt.




A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr717880692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása