Megkérdeztük III/7. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?
2016. január 15. írta: Mafot

Megkérdeztük III/7. Hogyan kutathatók a gyűjtemények?

Megkérdeztem a Magyar Fotótörténeti Társaság fényképgyűjteményekben dolgozó tagjaitól, hogyan kutathatók az archívumok. Ezúttal Sándor Tibor válaszolt.

index.jpg

 

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének fotótára közel kétszázezer képi ábrázolást tartalmaz, döntő többségük eredeti fénykép. A képek a főváros történetének dokumentumai, többnyire utca- és épületképek, budapesti jelenetek, valamint a főváros életében jelentősebb szerepet játszó személyek portréi. Az 1945 előtti városképek legjava online adatbázisban, a Budapest-képarchívumban is elérhető, az anyag túlnyomó része azonban helyben tekinthető meg. Ezeket ismert adataikkal együtt részletes tárgyi elrendezésben tároljuk. Az önfeltáró rendszerhez mutatók készültek, egyedi leíró katalógus azonban nem.

 

A fotótár képeit helyben, a könyvtár nyitva tartási idejében, térítésmentesen kutathatja bárki, aki a könyvtárhasználat szokásos feltételeinek megfelel. Hétköznap 10 és 16 óra között fotótáros munkatársainkkal személyesen konzultálhat, 16 és 20 óra között, valamint szombaton 10 és 16 óra között pedig az előkészített fényképeket az ügyeletes könyvtáros adja ki, a kérdésekre is ő szolgál felvilágosítással.

 

A fényképek állapotának és a kutatók idejének kímélése érdekében tanácsoljuk az előzetes érdeklődést e-mailben. Kérjük, minél pontosabban írják körül a keresett témát, helyszínt, eseményt. Ha másolatkészítés is várható, akkor jelezzék azt is, hogy a másolatokat milyen típusú felhasználásra rendelik, azoknak előreláthatóan milyen minőségi feltételeknek kell majd megfelelniük.

 

Munkatársaink a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak, ideális esetben a teljes kutatás és másolatkészítés személyes megjelenés nélkül is megoldható.

 

Digitális másolatot 800 – 1250 Ft / kép díj megfizetése ellenében szolgáltatunk. 72 DPI-nél nagyobb felbontást csak nyilvános felhasználás céljára adunk ki. Ilyenkor azonban a felhasználás formájától függően használati díjra is igényt tartunk. (Nem kérünk használati díjat iskoláktól, közgyűjteményektől, önkormányzati szervektől és olyan civil kezdeményezésektől sem, ahol a felhasználás közösségi célokat szolgál és mentes az üzleti szempontoktól.) A megrendelések és teljesítésük elektronikus úton bonyolíthatóak. A 2016-ban bevezetendő fejlesztések segítségével a Budapest-képarchívumból kiválasztott képeket közvetlenül a rendszeren át lehet majd megrendelni, kifizetni és letölteni.

 

Az adatbázisban elérhető másolatok szabadon letölthetők és felhasználhatók, amennyiben a felhasználás közvetve sem szolgál anyagi haszonszerzést, és a forrást feltüntetik.

 

A város- és a fotótörténet kutatói számára az is érdekes lehet, hogy a Budapest Gyűjtemény munkatársai az 1493 és 1980 között megjelent kiadványok lapjain fellelhető városképek (fényképek és grafikai ábrázolások) leírásait is közreadták. Ez a hét kötetes kiadványsorozat ma már sokoldalú visszakeresést biztosító online adatbázisban is elérhető.

 

Elérhetőségeink:

A gyűjtemény olvasóterme a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának 6. szintjén működik.

Címe: 1088 Budapest. VIII. kerület Revicky utca 1.

A fotótár telefonszáma: 411-5027

Fotótárosaink: Nagy Zita (zita@fszek.hu), Krett Zoltán (krettz@fszek.hu)

Árajánlat, megrendelés: bpgyujt@fszek.hu

Az olvasóterem telefonszáma: 411-5026

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr218274158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása