Hasznos tanácsok a digitalizáláshoz
2015. július 24. írta: Mafot

Hasznos tanácsok a digitalizáláshoz

  1. Soha ne nyúljunk puszta kézzel eredeti fotográfiákhoz! Használjunk kutatói, 100 százalék pamutból készült kesztyűt, és óvatosan, lehetőleg a szélüknél fogva helyezzük a szkennerbe a műtárgyakat!
  1. Ne álljunk neki sem mechanikus, sem kémiai úton a fotóanyag tisztításának – bízzuk ezt szakemberre, fotórestaurátorra.
  2. Maga a szkenner is veszélyforrásokat rejt magában. Az optimális szkenner fényforrása infra (IR)- és UV-mentes, 1000 lxh (luxóra) vagy alacsonyabb fénykibocsátású, és lehetőleg egy menetben tapogatja le a képet. A luxóraérték azt jelenti, hogy ha egy órán keresztül szkennelnénk a fotográfiát teljes megvilágításban, akkor a műtárgy 1000 lux értékű fényterhelést kapna. A gyakorlatban a szkennelés ideje csupán néhány másodperc, és ezen idő alatt is a képnek csak kis részterületét éri a fény, azt a csíkot és felületet, amelyet éppen megvilágít a szkenner.
  3. Ügyelnünk kell arra, főleg üveglemezek esetén, hogy a szkenner lecsukódó teteje ne roppantsa meg az üveget. Használjunk valamilyen támaszt, ami eltartja a tetőt.
  4. Szabványméretű negatívoknál és diáknál használjuk a szkennerhez gyárilag tartozó maszkokat és tartókat. Használatukkal elkerülhetjük a film kunkorodását, hullámosodását, illetve könnyebben és pontosan illesztve helyezhetjük el a fotóanyagot az üveglapon.
  5. Minden használat előtt tisztítsuk meg a szkenner üvegfelületeit. Használjunk nagyon finom anyagot és tiszta alkoholt a törlésnél, kerüljük a hagyományos üvegtisztító szereket! Ne használjunk sprayket, mivel azok könnyen bekerülnek a szkenner belső részeibe, ahol a tükrök és egyéb optikai elemek is találhatók. Az eredeti fotóanyag behelyezésével minden esetben várjuk meg, amíg az alkohol teljesen elpárolog. Kevés hőt a legalkalmasabb szkennerek is termelnek, ezért az arra különösen érzékeny tárgyakat (például viaszolt papírnegatív, kromotípia) óvjuk az ilyen behatásoktól.

 

scanner_fun_4_by_platinus.jpg

 Kéz a szkenneren Platinustól, innen.

Részlet a tagjaink által összeállított Fényképgyűjtemények állományvédelme című füzetből.*

*Sor Zita-Ormos József-Cs. Plank Ibolya: Fényképgyűjteményeink állományvédelme, Múzeumi Állományvédelmi Program, Budapest, 2008

 

A digitalizálás alapjairól bővebben itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mafot.blog.hu/api/trackback/id/tr887651832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása